25è Aniversari rodó – XXV Diada dels Castellers de Sants

Castellers de Sants Cròniques

Aquest cap de setmana els borinots teníem un gran motiu de celebració i és que 25 anys no es fan cada dia!

Ha estat un cap de setmana carregat d’actes i sorpreses, que començaven amb l’actuació de Vigílies el dissabte 12 de maig. Inicialment la diada estava programada per fer-se, com és habitual aquests últims anys, a plaça Osca, però degut a l’amenaça de pluja es va decidir canviar el lloc de l’actuació pel nostre local d’assaig, l’Escola Jaume I.  Tot i els inconvenients que això va comportar, la diada va ser força àgil i amb bons resultats. Ens acompanyaven a plaça la Colla Jove dels Castellers de Sitges i els nostres fillols, els Castellers de Gavà.

Sortíem de 3 de 8, descarregat sense més complicacions, el tercer de la temporada i que aviat volem veure sobre un folre. Ràpidament ens seguien la Jove de Sitges amb un 4 de 7 i els Castellers de Gavà amb un 3 de 6.

En segona ronda encaràvem el gran repte de la jornada, el 2 de 8 amb folre. Tot i que ja n’havíem fet algun sencer a assaig, poder estrenar un castell d’aquest nivell a les Vigílies de l’Aniversari és un fet sense precedents i una mostra del bon nivell casteller i social que viu la colla actualment. Vam completar el 2 folrat amb un parell de batzegades fortes a la descarregada però sense més complicacions. Ens anotàvem així el primer folre de la temporada. A continuació la Jove de Sitges ens delectava amb un 2 de 6 i els Castellers de Gavà amb un 3 de 6 amb l’agulla.

A la tercera ronda la cirereta del pastís, un d’aquells castells de colla que només es fan en ocasions especials, el 9 de 7 amb un sol enxaneta. Tot i que es va fer llarg, i que l’enrenou del local no hi ajudava, el castell es va descarregar entre aplaudiments i crits d’eufòria. Per la seva banda la Jove de Sitges feia un 3 de 7 i els Castellers de Gavà un 2 de 6 que va quedar en intent desmuntat ja que es bellugava en excés des del principi i, amb prudència, el van fer tirar avall. No van repetir castell, deixant la seva tercera ronda en blanc.

En ronda de pilars vam fer un vano de 5, la Jove de Sitges dos pilars de 4 i els Castellers de Gavà un pilar de 4.

Castell de dones i festa a Cotxeres

Acabada l’actuació arribava un dels moments més esperats de la diada, el castell de dones. Es va fer silenci al local i totes les dones de la colla, i també la resta de dones de les altres colles que volien donar un cop de mà, es van posar a les seves posicions de les pinyes i van alçar, amb sincronitzada simultaneïtat, un 2 de 6 i un 5 de 6. Dos castells que representen els 25 anys que fa enguany la colla.

Després de la diada, ens vam desplaçar tots cap a Cotxeres de Sants on tindria lloc l’acte principal del 25è aniversari. Es va fer un piscolabis amb brindis i parlaments on es van convidar a tots els castellers que durant tants anys han treballat per la colla, així com altres entitats del barri i representats de l’Ajuntament de Barcelona i el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i La Bordeta. La vetllada va acabar amb un concert d’Inxa Impro Quintet.

Un quart de segle

Diumenge 13 de maig, els més matiners ens aixecàvem ben d’hora per anar a unes matinades carregades de sorpreses. Per començar es va intentar arreplegar molts dels castellers que històricament han format part de l’equip de gralles i timbals de la colla. Posteriorment, quan s’anava arribant a cada una de les parades, de part dels músics i de tota la colla es va entregar un obsequi a tota la gent que durant anys han servit desinteressadament esmorzar als músics de la colla. També vam comptar amb la col·laboració de l’Elèctrica Dharma, que va aparèixer per sorpresa de molts tocant un dels seus temes més coneguts.

Ja a la diada, on ens acompanyaven els Castellers de Vilafranca i els Xiquets de Tarragona, vam entrar totes les colles a plaça amb el pilar de 4 caminant.

Puntuals a les 12 hores sortíem de 3 de 8, igual que el dia anterior, aquest una mica més treballat. Per la seva banda els Verds sortien d’un impecable 2 de 8 amb folre i els Xiquets de Tarragona d’un excessivament tremolós 5 de 7, que van descarregar.

A la segona ronda fèiem el 2 de 8 amb folre, el segon del cap de setmana. És important rodar molt aquesta estructura de cara a tenir l’opció de pujar-lo un pis abans de l’estiu. Aquest cop el 2 folrat es va descarregar sense més complicacions, sense les dificultats  del dia anterior. Per la seva banda els Castellers de Vilafranca feien el plat fort de la diada, el 3 de 9 amb folre. Però degut a un bellugueig constant des d’un bon inici, i al fet que s’estava obrint en excés a nivell de segons i terços, l’estructura va fer llenya quan la canalla ja sortia, quedant només en carregat. Els matalassers feien un 3 de 8.

Per tancar rondes, els de Sants fèiem un 4 de 8, el 5è de l’any. Els Verds rebaixaven pretensions fent també el 4 de 8 i els Xiquets un còmode 4 de 7 amb l’agulla.

Finalment en ronda de pilars nosaltres fèiem 3 pilars de 5 mentre que els vilafranquins feien un vano gran de 5 i els Xiquets un vano de 5. I per si això no fos poc, tot seguit fèiem uns altres 9 pilars de 4 que van servir principalment per estrenar a molta canalla.

Després d’això vam fer el tradicional pilar de 4 caminant pujant les escales de l’església de Bonet i Muixí, seguida de la foto de família i la traca final. Concloíem així, de la millor manera, un cap de setmana d’aniversari totalment rodó.

PER MOLTS ANYS COLLA!

Diada de Vigílies d’Aniversari:
Castellers de Sants: 3de8, 2de8f, 9de7, vde5 i 2de6+5de6 simultanis (només femení).
Colla Jove dels Castellers de Sitges:  4de7, 2de6, 3de7 i 2 pde4.
Castellers de Gavà: 3de6, 3de6a, id2de6 i pde4.
Diada del XXV Aniversari dels Castellers de Sants
Castellers de Sants: pde4cam, 3de8, 2de8f, 4de8, 3 pde5, 9 pde4 i pde4cam.
Castellers de Vilafranca: pde4cam, 2de8f, 3de9f(c), 4de8 i Vde5.
Xiquets de Tarragona: pde4cam, 5de7, 3de8, 4de7a i vde5.

XXVè Aniversari del Castellers de Sants, Sants 13 de maig de 2018

Vigílies d'Aniversari, Sants 12 de maig de 2018