Cronologia dels fets

Castellers de Sants General

ANTECEDENTS

 • El mes de juny passat, es va presentar  el cartell de Festa Major dels Castellers de Sants, que anunciava, entre d’altres, l’actuació d’Itaca Band. A finals del mes de juliol, vam tenir coneixement, a través de contactes informals, que l’Assemblea del Barri de Sants (ABS) no volia que Itaca Band toqués al barri, fins que no estigués resolta “la situació de l’agressió sexista assenyalada públicament” que existia sobre la banda i els seu cantant.
 • A mitjans d’agost, es va realitzar una reunió entre la Comissió de Protocol contra les agressions masclistes de l’ABS i Castellers de Sants per parlar de la situació.
 • Després de diversos intents per esclarir la situació, amb propostes de trobades amb totes les parts, no es va poder reunir prou informació concloent i es va decidir mantenir el grup Itaca Band a la programació de concerts de l’espai dels Castellers de Sants. Cal tenir en compte que les dates dels fets, en plenes vacances, va dificultar l’agilitat en la presa de decisions dins la Colla i, tal com reconeixem en el comunicat, no vam saber identificar les implicacions ni les conseqüències d’aquesta decisió.

 

EL DIA DEL CONCERT

 • En el moment d’inici del concert, un grup de manifestants va boicotejar-lo per mostrar rebuig a la seva celebració. Van llençar tot tipus d’objectes contra el grup i es van  situar davant de l’escenari per intentar accedir-hi.
 • A causa dels aldarulls, membres dels Castellers de Sants es van situar darrere les tanques que hi havia al voltant de l’escenari, per tal de garantir la seguretat de l’espai i de les persones. Alguns d’aquests castellers van patir mossegades, cops de puny, empentes, estirades de cabells, puntades de peu, escopinades i insults per part de les manifestants. En cap moment va haver-hi una resposta violenta a aquestes agressions.
 • Cinc persones del públic i diversos membres de la Colla van ser ateses pels serveis mèdics.
 • Alguns dels castellers presents al concert van presentar denúncia per agressions a la comissaria dels Mossos d’Esquadra i dos d’ells van poder identificar, a través de fotografies, les persones objecte de denúncia. La identificació es va fer posteriorment a les denúncies.  La Colla va respectar el dret que assistia aquests castellers que van ser objecte de les agressions esmentades, a presentar denúncia per aquesta violència, danys físics i insults que van rebre.
 • El 23 d’agost, tant Castellers de Sants com l’ABS publicaven els comunicats respectius.

 

MESOS POSTERIORS

 • A principis de setembre, la Comissió de Protocol contra les agressions Masclistes de l’ABS va adreçar un correu a Castellers de Sants emplaçant les parts a seure plegades i abordar el conflicte en algun moment, malgrat que reconeixien que calia refredar els ànims. La resposta de Castellers de Sants va ser positiva i expressava la mateixa voluntat, i va quedar pendent definir la data de reunió un cop passades unes setmanes.
 • A principis de novembre, es van realitzar juntes temàtiques dels Castellers de Sants per abordar la qüestió i es va comunicar a la Comissió de Protocol de l’ABS que s’havia fet tot un treball intern, on era molt present l’autocrítica en les decisions preses amb anterioritat, i hi havia la voluntat de trobar-hi solucions. Però no hi va haver resposta de la contrapart.
 • El mes de gener, les persones denunciades van rebre les notificacions judicials de les denúncies. Arran d’això, l’ABS va difondre un comunicat que no reconeixia cap delicte de lesions, qualificava les identificacions d’arbitràries i demanava a Castellers de Sants un canvi de criteri per resoldre el conflicte.
 • El dia 2 de febrer, Castellers de Sants va rebre un correu electrònic des de Protocol proposant una trobada per analitzar sensacions i valoracions respecte a les relacions entre entitats.
 • El dia 9 de febrer, es va produir la primera reunió entre Comissió de Protocol de l’ABS i Castellers de Sants. El principals punts de consens van ser traslladar la informació de la reunió a cada entitat, buscar possibilitats d’entesa i/o mediació alternativa. El principal punt de desacord va ser que des de la Comissió de Protocol es demanava la retirada de les denúncies, mentre que Castellers de Sants declarava que no tenia poder per demanar-la, ja que eren a títol individual. En aquesta primera reunió, Castellers de Sants va proposar per primera vegada poder fer una mediació entre entitats per solucionar el tema i va aclarir que no entraria en un intercanvi de comunicats a les xarxes socials.  
 • El dia 21 de març es va produir una segona reunió entre Comissió de Protocol de l’ABS i Castellers de Sants. Castellers va interlocutar en nom dels denunciants per informar que es retirarien les denúncies, si hi havia un acord per escrit entre les parts per iniciar una mediació. La retirada de les denúncies seria posterior a aquest acord i prèvia a la configuració del procés de mediació. Protocol va comunicar que no havia pogut fer el trasllat de la reunió prèvia a l’ABS i que havien hagut d’aturar el procés amb la finalitat de contactar i aclarir les intencions de les denunciades, ja que no pertanyen a les entitats del barri i no eren de Barcelona.  
 • El dia 6 d’abril, es va escriure des de Castellers de Sants a Protocol per saber si havien pogut valorar la proposta de la mediació i, es va traslladar en aquest mateix correu electrònic, que dos dels denunciants havien estat citats a declarar el dia 25 del mateix mes.
 • El mateix dia es va difondre un comunicat públic on s’assenyalava, amb nom i cognoms, dos membres dels Castellers de Sants.
 • A l’endemà, la Comissió de Protocol de l’ABS es va adreçar, a través de correu electrònic, als Castellers de Sants, exposant-los la “incerta viabilitat d’una futura mediació”. El motiu principal era l’existència d’unes denúncies que “no situa les parts en igualtat de condicions per començar un procés de mediació”. Castellers de Sants va respondre, tot aclarint els dubtes que es mostren en el correu. A hores d’ara no hi ha resposta d’acceptació ni de renúncia per la contrapart.
 • El dia 25 d’abril, les denunciades són citades a una roda de reconeixement. Prèviament l’ABS difon novament el comunicat on s’assenyalava públicament els castellers denunciants, que també estaven citats a la Ciutat de la Justícia, acusava Castellers de Sants de ser còmplices i de judicialitzar el conflicte i convocava a una acció de suport a les denunciades i d’assenyalament públic dels denunciants el dia de la roda de reconeixement.

El mateix 25 d’abril, després de la roda de reconeixement, els denunciants van retirar les denúncies per les motivacions exposades en el comunicat. Segons els va informar el seu  advocat assessor, haurien estat obligats a personar-se igualment en qualitat de testimonis, encara que les denúncies haguessin estat retirades amb anterioritat.