Esplugues, Mercè i 300 borinots a punt per fer un pas endavant

Castellers de Sants General

Dies moguts per als Castellers de Sants en aquesta segona quinzena amb dues actuacions en tres dies. Dimarts tornàvem a la plaça de Sant Jaume amb el record del 2 de 9 amb folre i manilles de l’any passat mentre que el diumenge anterior, després d’algun any d’absència, els Borinots vam desembarcar al Baix Llobregat per actuar a Esplugues.

Al Baix Llobregat, actuació sense grans pretensions més enllà de consolidar la gamma de 8, amb el 3 i el 4, i de recuperar el 7 de 7 que havia ensopegat a Vilanova. Els tres castells es van resoldre amb una seguretat i maduresa extremes. Són castells que es fan ja quasi amb els ulls tancats, de memòria. No hi ha nervis. No hi dubtes. Tothom està per la feina i els castells es carreguen i es descarreguen amb solvència. Només en el cas del set, el fet d’haver de treballar amb segons poc habituals va demanar un punt d’exigència a la pinya

En el cas dels amfitrions, els Cargolins d’Esplugues van sortir a màxims però la canalla no es va sentir segura per coronar castells que tenien ben plantats. Dos intents de 7 de 7 i un altre de 3 de 8 (més insegur) van obligar a acabar amb un 4 de 7 i un 3 de 7 més assequibles.

Pel que fa als Capgrossos de Mataró, van exhibir uns segurs 4 de 8 i 3 de 8, i un bellugadís 2 de 8 amb folre que va requerir esforç… i força soca complementària. Van reblar l’actuació amb un espadat de 6 efectiu.

Només 365 dies després de fer història essent la primera colla barcelonina a descarregar un castell de gamma extra a la plaça de Sant Jaume a l’actuació castellera  de la Mercè, els Borinots ens trobàvem a plaça amb una absoluta calma i un punt de resignació. El programa plantejat i anunciat no era el més exigent ni ambiciós. Ni tampoc el més atractiu. Tot i això, la sorpresa va ser entrar a plaça i tenir comptabilitzats al voltant de 300 borinots. Orgull de formar part dels Castellers de Sants. Un pas moral important. No tant pel programa de la Mercè, sinó pel que ha de venir!

L’actuació no té cap història: un 4 de 8 i un 3 de 8 que no hagués mogut ni un esclafit del Tomàs Molina, i un 5 de 7 que donava fins i tot per xerradetes còmplices a cada pis del castell. Tots, castells ja memoritzats. Tots, castells ja consolidats. Tots, castells que ja demanen ser col·locats a sobre d’una soca o amb un pis més. I la soca, per la gent que va venir a plaça, es pot tenir ben aviat. Cal que tots posem el que hem de posar per consolidar aquesta marea grisa. La cirereta anecdòtica d’aquest any va ser l’oportunitat de fer el pilar de 5 al balcó, per goig de canalla, mares, pares i polítics varis.

Pel que fa a les altres colles, els Castellers de Barcelona va ensopegar amb el 4 de 9 amb folre. Tot i això, va ser la colla que va portar el castell de major dificultat: el 7 de 8. Els Castellers de la Vila de Gràcia es van conformar amb els 8 bàsics. Els de la Sagrada Família, la Colla Jove i el Poble Sec van completar, sense caigudes, els seus castells de 7. A banda, mèrit especial per la colla de Sarrià, que va completar, amb el seu primer 5 de 6 i els 4 de 6 amb agulla i 3 de 6, la millor actuació de la seva “nova” història recent.

Festa Major d’Esplugues:

  • Castellers d’Esplugues: id 7de7, id 7de7, id 3de8, 3de7, 4de7, pde5
  • Castellers de Sants: 3de8, 4de8, 7de7, vd5
  • Capgrossos de Mataró: 3de8, 2de8f, 4de8, pde6, 4 pde4

La Mercè

  • Castellers de Sants: 4de8, 3de8, 5de7, 5ped4+pde5(balcó)
  • Castellers de la Vila de Gràcia: 4de8, 3de8, id 7de8, 7de7, vde5
  • Castellers de Barcelona: 7de8, i 4de9f, 4de8, 3de8, pde5, 4pde4
  • Castellers de la Sagrada Família: 5de7, 4de7a, 7de7, pde5
  • Jove de Barcelona: 5de7, 7de7, 4de7a, vde5
  • Castellers del Poble Sec: 4de7, 5de7, 4de7a, 3pde4
  • Castellers de Sarrià: 4de6a, 3de6, id 5de6, 5de6, 2pde4
Actuació Festa Major d'Esplugues, 22 de Setembre de 2019, Esplugues de Llobregat