
Els Castellers de Sants són una colla castellera del barri barceloní de Sants fundada l’any 1993.
Després de tot un seguit de contactes i assaigs l’any 1992, el 9 de maig de 1993 es va presentar en públic a la plaça de Bonet i Muixí. Apadrinats per la colla de Barcelona i la de Cornellà, van fer una actuació en què descarregaren el pilar de quatre caminat, el quatre de sis, el tres de sis i el cinc de cinc net.
Els membres de la colla duen una camisa grisa, en homenatge als treballadors de l’Espanya Industrial i de les antigues fàbriques tèxtils del segle XIX de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.
El sobrenom de “Borinots” té el seu origen en la proposta transgresora del jovent de la colla en el moment de la tria del nom oficial. Malgrat la proposta escollida per votació va ser l’actual “Castellers de Sants” es va popularitzar “Borinots” com a sobrenom.
Celebren la seva diada castellera anual el mes d’octubre. Si bé durant la temporada castellera assagen a l’escola Jaume I del barri, el local social de la colla és un espai de la vora conegut per Cal Borinot.
Feina de formiga, força d’elefant!
Malauradament i després d’un bon inici de temporada rebem una de les noticies més colpidores i tristes de la Colla: el nostre president, en Jesús Puparelli, un referent en el món casteller i de la nostra colla, impulsor de la Coordinadora de Colles Castelleres de la Ciutat de Barcelona, defallia a causa d’una malaltia. La família borinota el va acomiadar com es mereixia una persona tan estimada, així com també vam rebre el suport de tot el món casteller, el qual des d’aquí agraïm de tot cor. Després d’aquest cop tant colpidor i després de gairebé un mes sense actuar, vam arribar a finals d’abril a Sitges. Una de les places talismà dels Borinots on hi vam plantar els primers castells de vuit. El 3 i el 4 de vuit van enfortir la Colla i això va permetre descarregar-los consecutivament en quatre actuacions: Sitges, Vilassar de Mar, Granollers i a la nostra plaça, Bonet i Muixí, acompanyats del poc freqüent 9 de 7. Un mes de juny gloriós va permetre veure algunes de les millors actuacions dels Borinots en el seu primer tram de temporada. A Mataró vam assolir la tripleta de 8, on vam donar la benvinguda al dos folrat, i a la Zona Franca vam repetir el 3 i 4 de vuit. Com a colofó final de la primera part de temporada a Sant Cugat vam saludar de nou la catedral, un majestuós 5 de 8 alçat en segona ronda acompanyat d’una torre folrada i un 3 de 8 en tercera ronda.
Els Borinots ens vam conjurar i vam fer una de les millors primeres parts de temporada de la nostra història amb un total de 19 castells de vuit descarregats: 8 tresos, 7 quatres, 2 torres i una catedral. Un molt bon gust de boca abans de marxar de vacances. El començament de la segona part de temporada va ser espectacular. Vam començar amb una tripleta de vuit a Esplugues i només una setmana més tard, en la Diada de la Mercè, vam viure un dels moments més àlgids de la temporada: poder descarregar un castell de 9 pisos a la plaça de Sant Jaume. I és que l’actuació de la Mercè del 2010 va ser històrica ja que a l’apostoflant 3 de 9 amb folre hi vam afegir el 5 de 8 i el 2 de 8 folrat. Una actuació de màxims i que es va convertir en la millor de la Colla. Aquest 3 de 9 amb folre, a més a més, ens va conferir oficialment la categoria de colla de nou. Però el setembre s’acabava, i gairebé sense poder descansar, ens vam plantar a Tarragona al Concurs de Castells amb la intenció de repetir l’actuació de la Mercè. Una crida especial feta al nostre estimat barri va fer que poguéssim portar 550 persones a Tarragona, una xifra que indica la bona situació social de la colla dins del barri. Malauradament les coses no van sortir tal i com volíem i després d’una primera ronda amb una altra torre de 8, en segona ronda només vam ser capaços de carregar el 3 de 9 amb folre. Les conseqüències de la caiguda van fer que haguéssim de fer el 4 de 8 en la tercera, deixant la catedral aparcada per a la nostra Diada. Dues setmanes després del Concurs va arribar la divuitena Diada borinota. Tot i la intenció de tornar a fer castells de nou en plaça pròpia, baixes inesperades al tronc ens van obligar a replantejar les actuacions de la segona part de temporada.
Malgrat tot, vam tornar a fer el 5 de 8, 2 de 8 amb folre i el 4 de 8, deixant el tres de nou per més endavant. La Diada també va mostrar la força de la Colla, ja que vam incorporar un munt de camises, i la bona salut dels nostres grallers i timbalers, els quals any rere any creixen en nombre i en qualitat. L’octubre va ser intens i ens vam tornar a plantar a Sitges on vam fer la tripleta de 8, recuperant el tres de vuit. I va arribar el dia D. L’u de novembre de 2010, diada de Tots Sants a Vilafranca. Una diada llegendària, on vam observar atònits com els verds van domar bèsties indomables, els capgrossos van adquirir la categoria de gamma extra i nosaltres… nosaltres vam realitzar la millor actuació de la nostra història. L’objectiu era fer la primera tripleta màgica de la nostra història. En primera ronda vam sortir de 4 de 9 amb folre, el primer de la nostra curta vida, i amb una solvència i calma inesperada el vam descarregar fent esclatar l’eufòria. En segona ronda, però, vam tornar a ensopegar amb el 3 de 9 amb folre; el qual, com va passar a Tarragona, només vam arribar a carregar. En tercera ronda i en una mostra d’orgull vam fer el dos de vuit folrat, assolint la millor actuació de la història i fent tres folres en una actuació per primera vegada. Tot seguit vam anar a Mataró on, a part del quatre i el dos de 8, vam estrenar un altre castell, el 7 de 7. Les actuacions de novembre ens havien de servir de rodatge per mirar de portar la tripleta màgica a Terrassa. Així, amb aquest objectiu, a Sant Cugat vam plantar la clàssica de vuit. I per fi va arribar el 22 de novembre a Terrassa.
Si com hem dit anteriorment aquesta ha estat una temporada de fluctuacions,si castellerament parlant és la millor que hem fet fins al moment, la cloenda va tenir un regust amarg. I és que a Terrassa una ensopegada en primera ronda amb el 4 de 9 amb folre va trastocar tots els plans i vam acabar l’actuació fent la tripleta de vuit. La tripleta màgica haurà d’esperar, a veure què ens depara el 2011.
Aquest any tot i que nosaltres havíem començat el curs amb moltes ganes i havíem estat estudiant com sempre, semblava que gairebé totes les matèries ens costaven més que en anys anteriors. Ja ho deia aquell professor «el que costa no és pas treure bona nota en un examen sinó que allò difícil és millorar-se en cada curs!». L’assignatura del 2 que sempre se’ns havia donat molt bé i mostràvem cada any davant de tota la família les nostres bones notes, aquest any era com una pedra a la sabata i el dia de l’examen parcial a Sant Cugat el vem suspendre amb mala nota tot hi haver estudiat molt. En la del 3 i el 4 acabem traient un bé, pensant que el 4 l’hem aprovat com sempre i que en l’assignatura del 3 potser en altres anys havíem estat alumnes més avantatjats. Al 5 tot i que l’any anterior ens va servir per pujar la nota decidim no presentar-nos.
En anys anteriors, el curs havia començat millor. Així que aquest començàvem la segona part amb deures endarrerits i amb més incertesa, però bastant convençuts que la nostra intel·ligència i capacitat d’esforç farien que els resultats poc a poc anessin arribant. Tot i les bones intencions, en els primers assajos de setembre continuàvem treballant de la mateixa manera i els resultats eren semblants: en el dos no ens n’acabàvem de sortir i en el tres ens feia mandra millorar. Així ens vem plantar a Vilanova del Camí amb el quatre de vuit com a millor castell. Amb el dos vem decidir canviar el mètode d’aprenentatge i, encara que d’aquella manera fos més pesat estudiar, pensàvem que almenys podríem aprovar-lo a final de curs. D’aquesta manera a Esplugues descarregàvem finalment el dos de set i pensàvem que si continuàvem aguantant el pesat estudi, a la Mercè el podíem descarregar amb un pis més.
Així amb molt d’esforç semblava que totes les matèries se’ns començaven a donar millor i arribàvem a un examen important, com la Mercè, amb bones condicions. Amb el tres ens havíem posat les piles i, fins i tot, hi havíem posat sisens a l’assaig. I el cinc havíem recuperat els apunts de l’any passat i semblava que ho recordàvem prou bé. Llavors tot just despertar-nos el dia de la Mercè, un company ens envia un SMS dient que a l’aula hi ha goteres i que s’ha suspès l’examen. Més tard ens assabentem d’un rumor que diu que un altre alumne que no havia estudiat prou havia pressionat al professor de bon matí per suspendre’l. Així que, tot i anar fins a l’aula, hem de marxar cap a casa amb molta ràbia, ja que som conscients que havíem treballat molt per aquest dia i que haguéssim pogut demostrar molts coneixements. Tot i això sabíem que el curs és llarg i que tot just una setmana més tard podíem demostrar tot el que sabíem a Hostafrancs.
Així que amb moltes ganes de grans castells ens plantem prop de casa per examinar-nos d’aquell dos que tant sacrificis ens havia costat. I malgrat tenir una bona base de l’assignatura el resultat no va ser positiu ja que només vam poder carregar el dos de vuit amb folre. Més tard veuríem que potser aquell any estàvem dedicant massa temps a aquella matèria i això ens perjudicava a les altres, fent que finalment decidíssim deixar-la per l’any vinent. Encara que no ens hagués anat bé el dos, vem pensar que aquell dia sí que podríem amb el cinc, però només començar el test vem veure que potser era millor no entregar-lo. Estudiar dues setmanes més, esbargir-nos una mica a l’Alcúdia i presentar-nos amb tota la confiança a la Diada. I així va ser que havent fet molt bé els deures, va arribar el primer gran èxit del curs amb un bon cinc de vuit a la Diada. Aquell dia ens vem permetre celebrar-ho sense estar-nos de res fins altes hores de la matinada. Tan bé ens havia anat aquella matèria, que tot i que el tres de nou amb folre no l’enteníem tant, ens vem decidir presentar-nos a l’examen. Però el resultat va denotar que faltava una mica més d’estudi.
Ara calia ser més constants que mai i concentrar-nos molt cada dia ja que cada vegada quedava menys per l’examen final. Amb aquesta constància i sabent que era allò en què més facilitat teníem, vem tornar a treure molt bona nota amb el cinc de vuit a Sitges i ja teníem pensat tornar-hi amb el tres de nou amb folre per Tots Sants. Als assajos cada vegada veiem que ho fèiem millor i després de tornar a posar-hi sisens, amb una bona dosi de confiança, i sabent que aquest cop sí que havíem estudiat prou, ens plantàvem a Vilafranca per tornar-ho a intentar. Amb nervis a flor de pell afrontàvem aquell repte important. Havíem començat bastant bé, responent totes les preguntes i a continuació semblava que aquella vegada sí que ho teníem tot de cara. Però en el moment que ja ho donàvem gairebé per fet, se’ns va acabar el temps i no ho vem poder resoldre tot. El tres de nou amb folre ens quedava en carregat i malgrat que havíem aprovat i estàvem prou contents, sabíem que ho podíem fer millor.
Sense gaire temps per estudiar, diumenge següent a Mataró teníem una altra cita important. El dissabte anterior, però, hi havia rumors que a Mataró les aules també tenien goteres i que potser es tornaria a suspendre l’examen. Diumenge, després de consultar el campus virtual i llegir que probablement s’hauria de suspendre, el professor ens va fer anar fins al lloc igualment i després d’encara fer-nos esperar una estona vem haver de marxar a cap a casa. D’aquesta manera ens plantàvem a tres setmanes de l’examen final (resulta que s’havia posposat una setmana per eleccions al consell escolar) i amb les notes dels parcials no teníem l’aprovat del curs. Ara però, teníem prou temps per estudiar amb tranquil·litat i acabar de refinar tots aquells capítols en els que encara podíem millorar.
A l’última setmana ja començàvem a estar bastant nerviosos i no paràvem de rebre missatges d’algú que volia estar amb nosaltres de nou. Així, amb la satisfacció que fa la feina ben feta i amb plena confiança que aquesta vegada ho aprovaríem, vam anar cap a Terrassa. L’examen final tindria tres preguntes i només responent-les bé totes tres arribaríem a una nota satisfactòria del curs. Una bona estratègia és sempre començar per aquella que tens més confiança i deixar el més difícil pel final. I així ho vem fer. La pregunta sobre el cinc de vuit ja l’havíem respòs altres vegades, així que amb decisió i rapidesa la vem contestar perfectament. La del tres de nou amb folre ja no era tan fàcil, però sabíem que aquelles últimes setmanes finalment havíem entès bé aquell capítol. Així que intentant no posar-nos nerviosos vem començar a llegir la pregunta. Vem veure que era exactament el que pensàvem que ens preguntarien, així que de principi a fi la vem redactar amb convenciment i vèiem que ja teníem l’aprovat del curs. Ara ja només quedava l’última i més difícil, la del quatre de nou amb folre. Aquell tema que només havíem pogut estudiar durant les últimes setmanes però que semblava que ens en podríem sortir. Nosaltres sempre hem estat uns bons estudiants, així que mai ens hem conformat amb acabar el curs amb l’aprovat, i estàvem davant la possibilitat de buscar el notable o, fins i tot, l’excel·lent. Certament un cop llegida la pregunta vem veure que no seria gens fàcil i ens van entrar tots els tremolors. Tot i la mala lletra que ens sortia anàvem veient que almenys aquells punts importants els anàvem recordant. Mai havíem suat tant per respondre una pregunta com aquella. I quan ja estàvem exhausts, però pensant que finalment clavàvem la pregunta… El professor ens va arrencar el full de les mans i ens vem quedar amb un pam de nas. Després d’un moment de ràbia, ens vem adonar que després d’aquell instant el curs havia tot just acabat, i de quina manera… un notable!
En aquell moment pensem en el que ens havia costat arrencar aquell any i que hem d’estar molt satisfets del resultat final. Això sí, no oblidem que ens hem deixat una assignatura pendent i que l’any vinent l’haurem de treure sí o sí. No obstant això, podem estar contents que aquell resultat no era fruit d’una xuleta ni de la sort, sinó del treball a la biblioteca. I, a més, tot allò après ens serviria en bona part per l’any que ve. I el millor és que personalment ens sentim millor que mai, som més sociables, les neurones han crescut en nombre, sabem més idiomes i ens ho sabem passar millor. Però sobretot i el més important… tenim més il·lusió que mai!
Tot i així vam començar amb bon peu i és que en les tradicionals actuacions de creixement de Santa Eulàlia i de Sant Medir ja vam poder treure el 3de7 aixecat per sota i el 5de7 i en les actuacions de Sant Jordi a Sitges i de la Festa Major de la Sagrada Família els primers castells de vuit.
L’actuació de vigílies del 19è Aniversari que es va celebrar per primer any a la Plaça d’Osca, hi vam poder descarregar el primer 2de7 de l’any, diumenge en la celebració de l’aniversari, el vam acompanyar dels castells clàssics de 8. La primera clàssica de vuit, va obrir un mes de juny carregat de clàssiques. I així, amb un bagatge de 15 castells de 8 pisos (vuit 4de8 i set 3de8), i amb uns intensos i bons assajos, ens plantàvem a la darrera actuació de la primera part de la temporada, a Sant Cugat, amb un gran repte: fer-hi el primer 5de8 de l’any i el 3de9f més matiner del nostre historial. Però el diumenge 1 de juliol es va aixecar passat per aigua i l’actuació va canviar d’ubicació.
Finalment, després de valorar la situació, es va considerar que en un Poliesportiu no era el lloc més adequat per encarar el primer 3d9f de la temporada i més matiner de la història. Tot i així, vam tancar la primera part de la temporada descarregant la segona millor actuació abans de l’estiu amb el 3de8, el 4de8 i el 5de8.
La segona part de la temporada començava amb la mateixa empenta amb què havíem acabat i descarregàvem el primer 3de8 a la nostra Festa Major i a la Plaça de Súria ja hi vam plantar la quarta clàssica de l’any.
L’assaig “Porta un amic”, el divendres abans de l’actuació de l’Emili Miró a Terrassa, havia estat multitudinari, les proves havien anat molt bé (2de8f fins dosos, 5de7 net, 3de9f fins sisens i 4de9f fins quints) i tot semblava apuntar que el dia 24, a la Mercè, tornaria a ser un dia molt gris.
Aquell diumenge, a casa dels terrassencs, hi descarregàvem el segon 5de8 de l’any juntament amb un altre 4de8 preciós, el 3de8 va patir un despenjament de l’aixecadora i de l’enxaneta a l’hora d’atravessar l’estructura. Tot i així, en ronda de repetició vam tornar-hi i el vam descarregar sense vacil·lacions.
Ens plantàvem a la Mercè, amb la intenció de repetir la millor actuació feta durant la Festa Major de la Ciutat, però la lesió d’un casteller de tronc aquella mateixa setmana ens va obligar a fer canvis d’última hora. Així doncs, tot i no poder-hi fer el 3de9f, vam confiar en portar el 5de8, el 3de8 i el 4de8 amb els canvis forçats per les circumstàncies.
Només una setmana després ens presentàvem a Tarragona amb uns assaigs molt profitosos a l’esquena i amb la consigna clara: descarregar el primer castell de 9 gris a la Plaça de Braus i estrenar-hi el 7de8 juntament el 5de8.
I la feina va sortir a mitges; el 5de8 de sortida va anar ràpid i per feina. El 3de9f, però, va pujar massa nerviós i va cedir amb la sortida dels més petits. La caiguda que en d’altres ocasions hauria afectat a la moral de la colla va esperonar-nos per estrenar i descarregar el primer 7de8 del nostre historial.
I aleshores va arribar el viatge a Bilbao, per a fer-hi un intercanvi cultural amb entitats del País Basc. El viatge ens va servir bàsicament perquè la gent desconnectés de la pressió dels assaigs i gaudís dels tres dies de convivència.
Arribem a la 20na Diada de la colla desmuntant els dos intents de 3de9f. Malgrat tot, vam “re-estrenar”, després de gairebé dos anys sense fer-lo, el 2de8f i ho fèiem a casa, davant dels nostres i acompanyant-lo d’un altre 5de8 i del 3de8. Aquesta mateixa actuació va ser la que vam dur a Sitges el dissabte 27.
I amb l’espina dels últims tres de nou, ens plantàvem auna de les grans actuacions de l’any: la Diada de Tots Sants a Vilafranca del Penedès. Aquell 1 de novembre els borinots vam tornar a descarregar un altre 5de8 (el setè de la temporada) per, en segona ronda, tornar a encarar el 3de9f. Aquesta vegada el castell de 9 es va carregar sense problemes, va pujar molt més tranquil i compassat, però, de sobte, quan la canalla ja era fora i sortien els sisens, el castell va cedir. Vam tancar l’actuació amb un altre 7de8, el segon del nostre historial.
La Diada de Poble Sec havia de ser una actuació de 8 i mig. Corrien rumors que el Carrer Blai podria esdevenir plaça de 9 però a l’hora de la veritat vam fer el 2de8f, el 3de8 i el 4de8, després d’un intent desmuntat de 5d8. I per acabar, la Diada dels Minyons de Terrassa tornava a posar punt i final a una altra temporada. I la vam afrontar directes i sense pors sortint del gran castell, el 3de9f, objectiu principal de la Diada I el 3de9f aquest cop no va cedir, ja que la insistència i el gran esforç per tots els borinots va ser fulminant per a descarregar-lo -tot i la guerra que ens estava donant-. En segona ronda vam descarregar el vuitè 5de8 de l’any, tot i que aquest cop amb molts problemes a la part del 2 que va haver de treballar de valent per no caure, i vam tancar l’actuació i la temporada 2012 amb un altre 7de8; un castell que va permetre premiar l’esforç que tots havíem fet per arrodonir un any estrany, un any en què quan semblava que arribàvem a tocar el premi, algun factor ens el tornava a allunyar; un any de contrastos, que malgrat no poder aprovar l’assignatura dels castells de 9, vam seguir avançant fermament.
Vam començar la temporada ben aviat, a mitjan febrer, amb els primers assaigs de preparació de Santa Eulàlia tot i que no és fins al mes de març que realment ens hi posàrem de valent. Les primers actuacions, que sempre ens han servit per començar a agafar el tempo dels castells i l’estat de forma tan necessari per a la seva execució van esdevenir aquest any com unes actuacions on es demostrava que teníem moltes ganes de fer castells alts ben aviat.
La temporada, però, s’iniciava amb un divertimento en format d’espectacle que vàrem organitzar conjuntament amb La Fura dels Baus i que es dugué a terme a la Plaça de Sant Miquel: és l’anomenat Castell de cara, un 4de11 amb folre i manilles aixecat per sota, que ens serveix per donar el tret de sortida oficial als actes del Vintè Aniversari.
Així és com ens vam plantar a finals de març on fèiem el primer castell de vuit pisos de l’any, el 3de8 més matiner, un castell que vàrem acompanyar del primer 2de7.
Sigui com sigui el més d’abril ens va entretenir amb un parell d’actuacions amb castells de vuit i ens permeté encarar un vintè aniversari molt especial. Especial perquè era el vintè, perquè era un número rodó i perquè fa patxoca. Però especial, sobretot, perquè ens hi vam presentar amb la intenció de descarregar dos castells de la gama alta de vuit.
Aquell diumenge 12 de maig, en una plaça Bonet i Muixí plena a vessar els borinots vam descarregar, no sense haver de suar una mica, els primer 2d8f i 7de8 de la temporada trencant així el sostre del millor aniversari que fins aleshores passava per la clàssica de vuit pisos.
A tot això dues setmanes més tard vàrem organitzar a la Plaça de Sant Jaume l’actuació especial d’Aniversari on hi descarreguem la primera catedral grisa de l’any. Aquest castell fou acompanyat per un altre 2de8f i el segon 7de8 i és per Sant Pere a Reus, i només vint dies després, que la colla torna a fer un pas endavant descarregant el primer pde6 del nostre historial.
Havíem agafat una bona embranzida descarregant de manera gairebé consecutiva 17 castells de vuit i el nostre primer espadat de sis però no en teníem prou!
Els assaigs estaven anant molt bé i les proves ens demostraven que fer un castell de nou pisos abans de marxar de vacances era possible. I aquesta vegada la història ens torna allò que ens va treure el 2012 quan, per culpa del mal temps no vam poder alçar el 3de9f a l’actuació de Festa Major de Sant Cugat.
I és que aquest any, el diumenge 30 de juny, els borinots descarregàvem d’una tacada el 5de8, el 2de8f i els acompanyàvem del 3de9f i del nostre segon pilar de sis. No és la millor actuació de l’any però és sense cap mena de dubte una de les que ens deixa millor sabor de boca.
Tot i així, el primer tram de la temporada no ha arribat a la seva fi ja que ens queda l’actuació especial Vint anys fent barri, una actuació organitzada a la Plaça d’Osca i a la que hi portem el segon 3de9f.
Malgrat tot el castell no puja ben lligat i cedeix pels pisos superiors després de fer l’aleta. Però a la Plaça d’Osca s’hi esperava una altra estrena: el primer pde7f de la temporada i de la història.
De la història perquè no l’havíem dut mai a plaça i de la temporada perquè per uns pocs minuts vam tenir l’honor de ser la primera colla del món casteller en descarregar l’espadat de set pisos de la temporada.
Marxàvem de vacances, doncs, amb una regust agredolç: agre perquè la caiguda del 3de9f no entrava dins dels plans de la colla però contents perquè havíem gairebé brodat un primer tram espectacular que augurava un final d’any borinot esplèndid.
Les vacances d’enguany esdevenen unes vacances diferents ja que un grup de gairebé 200 borinots es van desplaçar fins a Thane (la Índia) per actuar al Dahi Handi mentre que un altre grup es queda a Sants per organitzar la Festa Major dels Castellers amb actes pensats per a tots els públics.
La tornada de l’experiència Índia ens situa altra vegada en la dinàmica castellera i ens adonem que en un no-res hem d’enfrontar-nos a un reguitzell d’actuacions de màxima exigència.
Per fer-ho descarreguem castells de 8 pisos a Sants, Guissona i Esplugues i ens presentem a l’actuació de la Mercè amb les ganes de fer la millor Mercè de la colla superant l’actuació del 2010 en què vam descarregar el 3de9f, el 5de8 i el 2de8f. Aquest any ho volíem repetir i afegir-hi el segon pde7f però les coses no van acabar de funcionar i vam sortir de plaça amb una actuació més que digna però que quedava molt lluny dels nostres somnis; i és que “només” vam descarregar el 2de8f, el 5de8 i el pde7f.
El 6 d’octubre, la Plaça Comas del barri veí de Les Corts és l’escenari triat per tornar a dur el castell de nou pisos i aquesta vegada es descarrega no sense haver de suar de valent; a més arribava també el premi als bons assaigs en format de 4de8a que es va descarregar de manera brillant. Així, la Plaça Comas veié la millor actuació feta mai per una colla ja que a part del 3de9f i del 4 amb l’agulla hi descarreguem un altre (el novè) 5de8 i hi fem el tercer pde7f.
Hem arribat així al tram més important de la temporada; un tram comprès entre la nostra Diada i la Diada dels Minyons previ pas per la Plaça més castellera per Tots Sants.
La Diada s’acabà convertint en l’escenari perfecte per a la demostració de maduresa dels borinots. I és que després de protagonitzar una sortida valenta de 4de9f el castell cedeix de manera sobtada pels pisos superiors. El que en altres anys hauria estat motiu més que suficient per rebaixar el llistó i “assegurar l’actuació” amb tres castells d’alçada i complicació reduïda enguany esdevé el punt d’inflexió necessari per continuar fent-nos grans.
És així que la tècnica decideix reemprendre el ritme de l’actuació amb el 5de8 i el 4de8a i es decanta per alçar el 3de9f en tercera ronda. El 3, però, puja amb alguns canvis, massa nervis i un xic tou i cedeix quan sortien els dosos quedant descartat un altre pde7f.
L’actuació de Tots Sants, , es presentava, doncs, com la gran revàlida, l’actuació on per fi ens havíem de treure d’una vegada per totes l’espineta dels castells de nou. I així va ser.
L’ú de novembre, a la plaça més castellera, els de Sants ho vam tornar a fer! Vam descarregar el segon 4de9f de la nostra història (al mateix lloc i el mateix dia però amb 3 anys de diferència) i a ell hi vam afegir el 3de9f i el 5de8. Primera Tripleta Màgica que acompanyàvem del pilar de set folrat. El premi a la constància, a la fe i a la voluntat però sobretot el premi al treball ben fet, el premi a la feina de formiga.
Quedaven, doncs, dues actuacions per gaudir i repetir la millor actuació de la colla i, per què no?, per somniar!
A Mataró no va ser possible però Terrassa va ser escenari on tancàvem el cercle que havíem obert aquell “llunyà” 30 de juny. Terrassa, doncs, veuria com els borinots tornàvem a fer la millor actuació de la colla. Terrassa veuria la millor actuació d’una colla de Barcelona. Terrassa tornaria a veure l’elefant gris: aquell que trepitja amb pas ferm i decidit i que vola per aconseguir els seus objectius.
Aquesta ha estat la temporada del 2013.
Una temporada plena de vivències a nivell social, una temporada on el Tsunami gris ha arrossegat una infinitat de camises, on hem gaudit del nostre barri però també de la nostra ciutat.
Ha estat, a més, una temporada carregada de simbolisme casteller; una temporada en què hem pogut descarregar sis castells de nou pisos, en què hem fet més castells de vuit que mai, on hem descarregat per fi el pilar de sis i quinze dies després hem plantat el de set, on hem afegit a la nostra carta de castells el 4de8a i on hem somniat (i de quina manera) amb un pas molt gran!
No és cap secret: els borinots hi hem posat la banya i no la volem treure. Estem preparats per fer el gran salt!