Lluint a la històrica plaça de l’Arboç

Castellers de Sants Cròniques

La de l’Arboç és una d’aquelles places històriques que són anomenades a les cròniques més antigues, però també de les que poden presumir d’haver presenciat gairebé tots els grans castells que es fan en l’actualitat. Actuar-hi et provoca sensacions que t’apropen a les arrels d’aquesta fantàstica tradició bicentenària. La jornada però tenia molts més alicients, al costat hi teníem dues de les colles més de moda i en forma del panorama casteller actual, la Jove de Tarragona i la Joves de Valls, a més de tres formacions amb una llarga història al darrere, els Bordegassos de Vilanova, la Jove de Sitges i els amfitrions, els Minyons de l’Arboç, que celebraven 15 anys d’ençà de la seva represa.

BEN AVIAT vam ensenyar les nostres cartes, a les grans actuacions sortida de 3 de 9 amb folre. El castell va pujar amb bones mides però nerviós, la carregada va ser controlada però a partir de l’aleta va caldre donar el millor de nosaltres mateixos per descarregar el 80è castell de 9 de la nostra història! Qui sap si els esdeveniments dels últims dies ens havien carregat massa de tensió, la qüestió és que ben aviat vam demostrar que aquest 3 de 9 ens havia permès alliberar tota l’adrenalina acumulada.

Pel que fa a la resta de colles, els Bordegassos van descarregar un bonic 4 de 8 després de desmuntar-ne un primer intent, la Jove de Tarragona va clavar el 5 de 8, la Catedral i el seu castell bandera que unes hores abans havien fet de 9 pisos, la Joves de Valls va descarregar el 3 de 8 amb l’agulla que volen pujar un pis les properes setmanes, la Jove de Sitges feia el 4 de 7 amb l’agulla i els Minyons de l’Arboç van descarregar el 2 de 6.


A LA SEGONA RONDA, amb els cinc sentits i plenament endollats, vam plantar un 4 de 9 amb folre preciós d’aquells de gaudir-ne i agradar-nos. Un castell que ens fa veure i creure que quan volem, podem. Som una gran colla que, amb confiança, és capaç de fer-ho tot ben fàcil. En tot moment, el castell va exhibir una calma que ens serà molt necessària en les grans actuacions que tenim per davant.

Al seu torn els Bordegassos descarregaven un 2 de 8 amb folre defensat amb les dents i amb aquella dosi d’èpica que aixeca l’afició. Tota la plaça va cantar quan els vilanovins van celebrar la recuperació d’aquest gran castell. La Jove de Tarragona descarregava un 4 de 8 on només faltaven els quints del 4 de 9 net que intentaran a la plaça Vella del Vendrell la setmana vinent. Per la seva banda, la Joves de Valls feia un bonic 3 de 9 amb folre, mentre la Jove de Sitges feia el 5 de 7 i els amfitrions el 3 de 7.


LA TERCERA RONDA ens va servir per rodar una mica més el 2 de 8 amb folre, el castell que treballarem tota la setmana per poder tornar a encarar el 2 de 9 amb folre i manilles a la nostra Diada. L’estructura es va mostrar ferma i sobradament preparada per donar-nos moltes alegries d’aquí fins a final de temporada.

Al nostre costat els Bordegassos intentaven el primer 5 de 8 amb folre de la seva temporada, un castell que van desmuntar per indecisió de la canalla quan tot feia presagiar una carregada sobrada i una descarregada lluitada però amb moltes possibilitats. De ben segur que aviat el castell serà seu! Van reconduir la diada amb un 3 de 8 molt ferm. Els tarragonins de la Jove feien un 3 de 8 ple de cares noves al tronc, mentre els vallencs feien el primer 5 de 8 de la temporada sense despentinar-se. Tant la Jove de Sitges com els Minyons de l’Arboç van tancar les rondes de castells amb el 4 de 7.


LA RONDA DE PILARS també va ser interessant, sobretot per veure el preciós pilar de 7 amb folre de la Joves de Valls, un castell renovat que ja ha donat moltes alegries als de la camisa vermella i que els permet tenir una regularitat molts anys desitjada amb els pilars de mèrit. La Jove de Tarragona per la seva banda va descarregar el pilar de 6, una construcció que enguany demostra una gran solvència i que els ha permès descarregar el de 8 en diverses ocasions aquesta temporada. La nostra actuació es va acabar amb un vano amb dos pilars de 5 gens exigits i fets amb soltura. La Jove de Sitges i els Bordegassos també van fer el pilar de 5, mentre que els Minyons de l’Arboç només aconseguien carregar-lo en l’intent de recuperar aquesta construcció més d’un any després.

Després d’haver demostrat capacitat i nivell en una plaça exigent, arriba l’hora de posar tota la carn a la graella, arriba el mes i mig més bonic de l’any, som-hi amb ganes! Visca els borinots!

Diada del 15è aniversari de la represa dels Minyons de l'Arboç, Arboç 08 d'octubre de 2017

Resum de l’actuació:

Bordegassos de Vilanova: id4de8, 4de8, 2de8f, id5de8, 3de8, pde5
Colla Jove Xiquets de Tarragona; 5de8, 4de8, 3de8, pde6
Colla Jove de Sitges: 4de7a, 5de7, 4de7, pde5
Minyons de l’Arboç: 2de6, 3de7, 4de7, pde5(c)
Colla Joves Xiquets de Valls: 3de8a, 3de9f, 5de8, pde7f
Castellers de Sants: 3de9f, 4de9f, 2de8f, 2pde5, 2pde4