I tot descarregat!

Castellers de Sants Cròniques

El barri es va despertar ben d’hora amb un bon gruix de castellers que recorrien els carrers de Sants en unes matinades en què un nombrós grup de gralles i timbals van mostrar el bon estat de salut de la colla; quin goig! Mentrestant, Cal Borinot també es despertava amb les primeres entrades i sortides, i a les Cotxeres començaven els moviments de taules, cadires i coberts; maquinària en marxa!

A quarts de dotze, Bonet i Muixí començava a prendre protagonisme; la paradeta s’instal·lava, els castellers anaven arribant i l’afició incondicional del barri començava a omplir la grada. Començava a haver-hi caliu. Abans de les dotze es van alçar els primers pilars, disposats a aconseguir una actuació àgil, amena i atractiva per a tots els públics.


AMB EL RUM-RUM de les grans cites, la tranquil·litat de ser a casa, les ganes d’encarar un gran repte, la seguretat de l’assaig, l’experiència d’altres vegades i les ganes i la il·lusió d’ensenyar-ho als nostres, vam aixecar el primer castell de la diada, un 3 de 9 amb folre sense gaire complicació, ja que era el sisè de la temporada. Després del nostre tres, va ser el torn del 3 de 9 amb folre dels Capgrossos de Mataró, que després d’un magistral Mercadal venien amb ganes d’una jornada més tranquil·la. I al seu torn, els Minyons de Terrassa també van escollir aquesta estructura per obrir la seva actuació. Primera ronda, amb tot descarregat, àgil i tranquil·la.  


VA ARRIBAR EL MOMENT, i és que a la Diada sempre hi ha el gran moment: el torn del 2 de 9 amb folre i manilles. La Diada és l’inici del final, i amb la Diada i el 2 de 9 emmanillat comença el tram més trepidant de la temporada. Com aquell qui puja a unes muntanyes russes que duren cinc setmanes, encaràvem el 2 de 9. Encara que ja en duguem nou de descarregats, un 2 de 9 és un 2 de 9, i sempre cal encarar-lo amb la tranquil·litat, serenitat i concentració que requereixen aquests “castellassos”. I així va ser; una gran soca forta i soferta, un folre dret i ferm, unes manilles disposades, un tronc d’autèntics malabaristes i una canalla decidida van permetre descarregar el castell, tot i la constant remenada que va mostrar l’estructura.

El barri, que ja en sap un munt de castells, va esclatar en agraïment i reconeixement. Fa quatre diades descarregàvem per primer cop aquest castell en aquesta plaça i així ho hem seguit fent any rere any, malgrat que aquest any hàgim hagut de superar varis contratemps que encara li donen més mèrit al ja per si mateix meritós castell. Al seu torn, els Capgrossos van plantar un 4 de 9 amb folre i els Minyons de Terrassa van descarregar un 2 de 9 amb folre i manilles que malgrat haver-se de treballar van executar amb solvència. Segona ronda, tot descarregat!


EN LA TERCERA RONDA és quan no es podia fallar. Sense abaixar la guàrdia i amb el respecte que es mereixen els castells de nou, vam obrir la tercera ronda amb el 4 de 9 amb folre, amb aquella sensació que aquí no podíem fallar. Si bé el quatre va pujar amb algun problema de mides i una sacsejada just abans de l’aleta va fer esglaiar la plaça, la serenitat i les taules van permetre resoldre la situació i vam descarregar un rebregat 4 de 9 amb folre. Per la seva banda, Capgrossos va fer el 2 de 8 amb folre, i Minyons va fer un 4 de 9 amb folre amb molt bones mides. Tercera ronda, tot descarregat!


LA RONDA DE PILARS, la que culminava l’actuació, la cirereta del pastís. La colla es va desplaçar del centre de la plaça per buscar la fermesa i referència de la columna i allà davant, amb la plaça encara força plena, vam alçar el primer pilar de 6 de l’any. Amb força novetats a l’estructura, el vam descarregar de molt bones maneres i amb un únic moment delicat a la sortida de l’enxaneta. Tant Capgrossos com Minyons van descarregar el pilar de 7 amb folre. Ronda de pilars, tot descarregat!

I a casa, a la nostra plaça, amb la nostra gent, amb els que hi són sempre, amb els que venen de tant en tant, amb els que van ser-hi, amb els que hi seran, vam celebrar el final d’una magnífica actuació mostrant el nostre gran tresor, onze entranyables i admirables pilars de 4 en els quals la canalla va entrar en acció. Va ser un bonic moment que es contagiava amb la simpatia i il·lusió que desprenien els més petits i petites de la colla. Un futur prometedor.

Després, la foto a les escales, la traca, el vermut, el dinar de gamma extra a càrrec del Terra d’Escudella (chapeau, companys!) i els espectacles.

No us descordeu el cinturó, que això continua!

XXVa Diada dels Castellers de Sants, Barcelona 15 d'octubre de 2017

Resum actuació:
Castellers de Sants 3de9f, 2de9fm, 4de9f, pde6 i 11Pde4
Minyons de Terrassa 3de9f, 2de9fm, 4de9f, pde7f
Capgrossos de Mataró 3de9f, 4de9f, 2de8f, pde7f i 4Pde4