La Mercè de totes i tots

Castellers de Sants Cròniques

El passat diumenge, 24 de setembre de 2017, vam actuar a la Diada de La Mercè, antigament anomenada “Mercè de colles locals”. Aquesta és l’ocasió on totes les colles de Barcelona tenen la oportunitat d’actuar juntes portant els seus màxims castells a la Festa Major de la nostra ciutat.

Enguany l’actuació venia marcada per l’actual situació política que viu el País. Es van veure durant la diada diversos pilars amb pancartes, penons i paperetes a favor del dret a decidir, a més de diferents càntics i un sonat himne dels segadors al començar. Una altra novetat d’aquest any era que l’actuació es va fer íntegrament a l’antiga. És a dir, totes les colles actuaven alhora, sense haver d’esperar que totes acabessin una ronda per començar la següent.

AIXÍ DONCS COMENÇÀVEM la diada amb el pilar de 4 caminant que conduíem des de l’entrada de la plaça Sant Jaume pel carrer de la Ciutat fins a la porta de l’Ajuntament. Degut a la nostra ubicació històrica a plaça, érem els primers en entrar. La resta de colles de Barcelona entraven també amb un pilar caminant, ordenats segons la seva situació a la plaça.

Un cop totes les colles ja van estar situades vam fer, totes alhora, un pilar de 4 de cara al Palau de la Generalitat amb l’objectiu de reivindicar unànimement el Dret de Decidir. Seguidament es donaven per començades les rondes de castells.


PER PART NOSTRA obríem les rondes amb un 3 de 9 amb folre, el qual vàrem haver de treballar una mica més del que ens hagués agradat. Amb ofici i acompanyats dels aplaudiments de tota la plaça descarregàvem el quart 3 de 9 amb folre de la temporada, el primer del segon tram.

Paral·lelament, els Castellers de Barcelona feien un imponent 4 de 9 amb folre, els Castellers de la Vila de Gràcia asseguraven ronda amb un 2 de 8 amb folre, els Castellers del Poble Sec feien un 4 de 7 amb l’agulla, els Castellers de la Sagrada Família tot i estar tocats per la caiguda de la última actuació sortien amb el 3 de 7 per sota que va impactar a tota la plaça i la Colla Castellera Jove de Barcelona descarregava el 5 de 7.


A CONTINUACIÓ encaràvem el 4 de 9 amb folre en segona ronda, del qual vam haver de desmuntar dos peus per no entorpir els serveis sanitaris que estaven atenent a una altra colla. Treballat, sobretot als pisos de terços i quarts, però amb suficient fermesa descarregàvem el tercer 4 de 9 amb folre de la temporada, el primer del segon tram. Cal destacar que aquest ha estat el nostre primer 4 de 9 amb folre amb soca a l’antiga, és a dir, la soca estava formada de tal manera que la gent que no portava peu del folre havia d’anar amb els braços alçats, com una pinya normal, protegint al de davant. Els Castellers de Sants seguim apostant per la seguretat de tots els castellers.

Abans, després o fins i tot al mateix temps que el nostre castell, la resta de colles feien també les seves construccions. Així, els Castellers de Barcelona descarregaven un treballat 3 de 9 amb folre, els Castellers de la Vila de Gràcia descarregaven el seu 7 de 8 insígnia, els Castellers del Poble Sec feien el 5 de 7 després d’un intent desmuntat i els Castellers de la Sagrada Família feien el 7 de 7. La sorpresa venia de la mà de la Jove de Barcelona fent el 4 de 8, el segon de la seva història que, principalment per nervis als pisos superiors, va quedar només en carregat.


COM A TERCER CASTELL ens plantejàvem el 5 de 8 que, tot i perdre les mides correctes entre el 3 i el 2, es va poder descarregar amb força i treball. Ens anotàvem així la segona Tripleta Màgica de la temporada..

Per la seva banda, els Castellers de Barcelona feien també el 5 de 8 tancant la seva segona tripleta màgica del cap de setmana, els Castellers de la Vila de Gràcia feien el seu primer castell de 9 de la temporada amb el 4 de 9 amb folre, els Castellers del Poble Sec feien el 3 de 7 amb l’agulla, els Castellers de la Sagrada Família el 5 de7  i la Jove de Barcelona tancava ronda amb el 4 de 7 amb l’agulla.


EN RONDA DE PILARS fèiem quatre pilars de 5 imponents, tots descarregats. La resta de colles també varen fer diversos pilars de 4 i de 5. Enguany La Mercè no ha vist cap pilar de mèrit.

Amb el pilar al balcó dels Castellers del Poble Sec, el cant dels Segadors i el toc de vermut, donàvem per acabada una ràpida actuació de la Festa Major de Barcelona. Un cop més La Mercè ha vist grans castells, demostrant així l’alt nivell de totes les colles de la ciutat. Barcelona, Poble Sec i nosaltres igualàvem la millor actuació de la temporada; mentre que Gràcia fins i tot la superava. Però també queda clar que la temporada continua i que la feina feta als assajos augura que aquestes fites seran superades abans de final d’any per totes i per tots.

La Mercè, Barcelona 24 de setembre de 2017

Resum de l’actuació:

Castellers de Sants: p4, p4 caminant, p4, 3de9f, 4de9f, 5de8 i 4p5
Castellers de Barcelona: p4, p4 caminant, p4, 4de9f, 3de9f, 5de8 i p5
Castellers de la Vila de Gràcia: p4, p4 caminant, p4, 2de8f, 7de8, 4de9f v5
Castellers del Poble Sec: p4, p4 caminant, p4, 4de7a, id5de7, 5de7, 3de7a, i p5+p5(c)
Castellers de la Sagrada Família: p4, p4 caminant, p4, 3de7ps, 7de7, 5de7 i p5
Colla Castellera Jove de Barcelona: p4, p4caminant, p4, 5de7, 4de8(c), 4de7a i 2p4