Revolució històrica a la Mercè

Castellers de Sants Cròniques

Dilluns passat, 24 de setembre, festiu a Barcelona, celebràvem la diada de la Mercè a la plaça de Sant Jaume, on un any més totes les colles de la ciutat havíem estat  convidades. Com a novetat d’enguany, hi van ser presents els Castellers de Sarrià, que ja havien actuat per aquesta diada entre els anys 2001 i 2004, i ara ho feien per primer cop des de la seva refundació.

La diada va començar davant la basílica de la Mercè, on totes les colles van fer el protocol·lari pilar davant les autoritats. Nosaltres hi vam fer un pilar de 4. En acabat, i arrossegant ja els primers minuts d’endarreriment respecte al programa previst, iniciàvem el cercavila cap a la plaça de Sant Jaume. El tsunami gris ja es feia notar per la quantitat de camises borinotes que caminaven pels carrers del barri gòtic.

Tots a plaça

Entràvem a plaça, a través del carreró que connecta amb la plaça de Sant Miquel, amb un pilar de 4 caminat i ovacionats pel públic. Tot seguit vam fer un pilar de 4 simultani amb totes les altres colles, mirant cap a la Generalitat, per demanar l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. I, a partir d’aquest moment, es donava pas a  l’actuació i ja es podien començar a muntar els castells. Aquesta diada té la peculiaritat de ser una “actuació a l’antiga”. Per tant, cada colla havia de fer tres castells sense seguir un ordre predeterminat i en el moment que ho considerés oportú. De fet, les diferents colles ja havien parlat entre elles sobre quins objectius tenien i quins serien els castells en els quals necessitarien més pinya, per tal d’ajudar-se les unes a les altres i poder actuar amb la màxima seguretat.

Nosaltres sortíem de 3 de 9 amb folre, un castell que ja havíem descarregat el cap de setmana anterior a Vilanova i que havia de servir per agafar confiança per encarar la resta de la diada. I així va ser: vam descarregar el tres folrat sense gaires complicacions, tot i la dificultat de fer un castell d’aquestes dimensions al mateix temps que la resta de colles feien els seus.

Folre i manilles a Sant Jaume

El segon castell que portàvem en cartera era el 2 de 9 amb folre i manilles, un castell de gamma extra inèdit a la Mercè de colles locals. En aquell moment l’expectació era màxima. La plaça, que era plena de gom a gom, callava. La resta de colles aturaven la seva actuació per poder veure’l o per ajudar-nos en la pinya. El silenci era impressionant. Es va tancar la pinya, i folre i manilles pujaven amb una assajada sincronització que permetia validar-lo i donar-lo per bo a la primera. El castell va pujar tremoladís (però no en excés), com és propi d’un castell d’aquesta envergadura. Vam fer l’aleta i tota la plaça ho va celebrar amb una ovació entusiasta. A la baixada, el castell es va rebregar un xic. Hi va haver un parell de batzegades que es van poder controlar des de les manilles. Els castellers van anar baixant amb eufòria i respecte. Acabava de passar el que molts  havíem somiat des de feia anys. Acabàvem d’escriure una pàgina més en una Mercè històrica. Castellers de Sants, 24 de setembre de 2018, diada de La Mercè: 2 de 9 amb folre i manilles descarregat! El segon de la temporada, el dotzè de la nostra història i el primer que fèiem amb soca a l’antiga.

Després d’una celebració emocionada que es va prolongar uns minuts, com era natural, tocava tornar a concentrar-nos per encarar el tercer castell de la jornada: el 4 de 9 amb folre. Era un castell que les darreres setmanes havia presentat problemes, però que gràcies al sobreesforç d’assaig de l’última setmana havíem aconseguit polir-lo àmpliament com per portar-lo a plaça amb garanties. Tot i així vam fer un primer intent desmuntat per indecisió de la canalla, que el van tirar avall amb acotxador col·locat. Però això no va fer que desistíssim dels nostres objectius, i hi vam tornar amb el 4 folrat. Encara que el segon intent no estava tan bé com el primer, segurament per culpa del cansament acumulat, amb ofici i treballant-lo vam aconseguir descarregar el 4 de 9 amb folre.

I gairebé sense tenir temps d’assaborir-ho, vam fer un pilar de 5 com a pilar de comiat.

Tot descarregat

Concloíem així una Mercè històrica. La millor actuació d’una colla local en aquesta diada. El primer cop que la plaça de Sant Jaume veia un castell de gamma extra d’una colla barcelonina el dia de la Mercè. I el que és més important, tot assolit sense cap caiguda.

Aquest és el fruit de la revolució de setembre, en la qual la colla s’ha esforçat al màxim per arribar a aquest magnífic resultat. Però la revolució borinota no acaba aquí! La #revolucióborinota continua! La història és un llibre en blanc que els Borinots escrivim a les places.

Resum de la diada:
Castellers de Sants: pde4, pde4cam, pde4, 3de9f, 2de9fm, id4de9f, 4de9f, pde5.
Castellers de Barcelona: pde5, pde4cam, pde4, 5de8c, 4de8, 3de8, ivde5.
Castellers de la Vila de Gràcia: pde4, pde4cam, pde4, 2de8f, id3de9f, 4de8, id3de9f, 3de8, 2pde5.
Castellers del Poble Sec: pde4, pde4cam, pde4, 5de7, 7de7, 4de7ac, 3pde4.
Castellers de la Sagrada Família: pde4, pde4cam, pde4, 4de7a, 5de7, 7de7c, pde5, pde4balcó.
Colla Jove de Barcelona: pde4, pde4cam, pde4, 7de7, 5de7, 4de7a, vde5.
Castellers de Sarrià: pde4, pde4, 4de6, 3de6, id3de6a, 3de6a, pde4.

La Mercè, Barcelona 24 de setembre de 2018