Tornem als orígens – XIX Trobada de Muixerangues d’Algemesí

Castellers de Sants Cròniques

Algemesí, el bressol de les muixerangues, ens rebia dissabte amb els braços oberts i amb un cap de setmana replet d’activitats, on vam gaudir de fraternitat, cultura i moltes emocions que vam voler tornar-li fent la millor actuació de la Colla fora de Catalunya. La XIX Trobada de Muixerangues d’Algemesí, la més antiga de tot el País Valencià, va reunir les dues colles locals, la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga d’Algemesí, i les convidades en aquesta edició, la Muixeranga de la Safor i els Castellers de Sants.

La primera ronda la va obrir la Muixeranga d’Algemesí, amb un 5 d’Ors, formada per una Tomasina central i quatre pilars al voltant alçats alhora. La Muixeranga de la Safor, per la seva banda, va alçar una Alta de 5 clàssica, i la nostra amfitriona, la Nova Muixeranga d’Algemesí, va començar amb una Alta de 6. Pel que fa als Borinots, vam construir un ferm 3de8, a l’espera de tornar a folrar-lo ben aviat.

La segona ronda va portar-nos una Morera, una figura de cinc altures, i quatre pinets executats per la colla degana d’Algemesí. Els de la Safor van alçar també una Morera,  però aquest cop sense pinets. La Nova d’Algemesí va continuar amb dues Tomasines simultànies perfectament executades. Finalment, en el nostre torn, vam alçar un 4de8 ben sòlid.

L’última ronda va seguir amb dues figures de 5 clàssiques de la Muixeranga d’Algemesí. En el seu torn, la Muixeranga de la Safor va aixecar una Alta de 5, que aconseguien per primer cop en la seva història. A continuació, els arlequinats van executar una preciosa Dolçaina, una construcció de sis altures que representa plàsticament l’instrument tradicional valencià i que era el segon cop que la portaven a plaça, després del primer intent el 2004. Per tancar la ronda de castells i muixerangues, nosaltres vam fer un 5de7.

En la ronda de pilars, les colles valencianes van alçar diversos pinets, mentre que nosaltres vam aixecar un pilar de 5, enmig de quatre pilars de 4. Per tancar la genial trobada, totes les dones de les quatre colles van unir-se per fer quatre pilars de 3, que reivindicaven la presència de la dona en els mons muixeranguer i casteller.

XIX Trobada de Muixerangues d’Algemesí
Muixeranga d’Algemesí: 5 d’Ors, Morera i quatre pinets, dues clàssiques de 5, diversos pinets
Nova Muixeranga d’Algemesí: Alta de 6, dues Tomasines, Dolçaina, diversos pinets
Muixeranga de la Safor: Alta de 5 clàssica, Morera, Alta de 5, diversos pinets
Castellers de Sants: 3de8, 4de8, 5de7, quatre pilars de 4 i un pilar de 5

Viatge a Algemesí