Tots Sants d’estrenes

Guillem Andrés General

Tots Sants és una diada que ja fa anys que els Borinots tenim marcada a l’agenda. És un dia que ens reservem per poder exhibir a plaça els nostres millors castells. Tota la feina cuinada durant la temporada.

Enguany no ha estat diferent. La temporada ha estat curta, massa curta. Però ha estat, i ens n’hem d’alegrar. A poc a poc, anem aparcant el fatídic 2020 i anem recuperant una normalitat que, per nosaltres, castellers, és imprescindible.

Perquè venim d’on venim, la diada del 2021 ha traslladat el moment emocional al començament de l’actuació. Els grans moments, les llagrimetes, les abraçades i les mirades còmplices s’han produït abans de començar a fer els castells. El retrobament a la plaça ha estat emocionalment indescriptible. Durant un moment, ha semblat que despertàvem d’un malson que ens ha allunyat de la nostra afició durant massa temps.

A plaça, un guió lògic, conservador i prometedor. Un 5 de 7 que ha consolidat dues afirmacions: que Sants ha portat a plaça molta gent i que la nova canalla mira amunt sense por. Tot just era el primer d’aquesta temporada atípica, així com el 4 de 7 amb agulla que l’ha seguit. Finalment, hem tancat les rondes de castells amb un 4 de 7 sense problemes ni nervis, i tres pilars de 4.

Felicitats, doncs, a la feina oculta feta per la tècnica, des dels caps de colla fins als responsables de canalla. Cal valorar que, ara fa 5 anys, quan descarregàvem a Vilafranca el 2 de 9 amb folre i manilles, el 3 de 9 amb folre i el 5 de 9 amb folre, algun membre de la nostra nova canalla tot just aprenia a caminar. S’ha fet una tasca impagable per poder recuperar la confiança en els castells. Amb aquesta progressió, aviat tornarem a pujar ben amunt.

Pel que fa a Vilafranca, la meta de fer el primer castell de nou postcovid no ha estat exitosa, i ha quedat amb un intent de 3 de 9 amb folre. Així i tot, han demostrat que per a ells la pandèmia ha passat de forma diferent de la resta. Un defensadíssim 4 de 8 amb agulla, un 2 de 8 amb folre i un 4 de 8 han estat acompanyats d’un llarg pilar de 6, molt treballat.

Xiquets de Tarragona, amb canalla també molt petita, han completat un 2 de 7, un 4 de 7 amb agulla i un 5 de 7. Per la seva banda, Capgrossos de Mataró ha fet la mateixa actuació que els Matalassers.

Hem posat fil a l’agulla, i ara toca paciència i feina. El pitjor ja ha passat i el millor encara ha de venir.

Resum de l’actuació:

  • Castellers de Sants: pde4 cam, 5de7, 4de7a, 4de7 i 3 pde4.
  • Castellers de Vilafranca: pde4 cam, 4de8a, (i)3de9f, 2de8f, 4de8 i pde6.
  • Capgrossos de Mataró: pde4 cam, 5de7, 2de7, 4de7a i vde5
  • Xiquets de Tarragona: pde4 cam, 4de7a, (id)2de7, 2de7, 5de7 i vde5.