Que res no ens aturi – XXVII Concurs de Castells

Castellers de Sants Cròniques

Diumenge passat, 7 d’octubre, arribava un dels dies més esperats del calendari casteller del 2018: El Concurs de Castells de Tarragona.

Aquesta edició es presentava amb sobredosi d’expectació, degut a la inusual temporada que estan tenint els Castellers de Vilafranca en contrast amb el que pot ser el millor any de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. L’oportunitat històrica de la Vella de recuperar el lideratge del món casteller 18 anys després es presentava, però, amb altres rivals inicialment inesperats: una Colla Joves Xiquets de Valls que pretenia delectar el públic amb la primera “tripleta sense folre” mai registrada (amb un inèdit 3de9sf en cartera) i una Colla Jove Xiquets de Tarragona que prometia a la seva afició “el concurs de les seves vides”.

Enmig de tota aquesta pressió mediàtica, els Castellers de Sants ens presentàvem amb un programa difícil, però segur, ja que preteníem descarregar per tercera vegada aquest any la tripleta formada pel 3de9f, 2de9fm i 4de9f (actuació que ja vam descarregar en l’edició del 2016).

Una caiguda inesperada

Tot i la tranquil·litat inicial de la colla i la confiança de repetir una actuació més que assajada i assolida, la plaça, els nervis, la pressió del públic i potser la confiança ens van acabar pesant i, en primera ronda, vam tenir una caiguda inesperada després de coronar el 3de9f. Un accident, ens vam dir a nosaltres mateixos, i ho vam demostrar en segona ronda repetint i descarregant el castell. Una decisió que va ser molt ben entomada per la Colla i uns fets que van reforçar el discurs borinot de ser una colla que només fa castells per descarregar-los. Amb això, ens convertíem probablement en la primera colla que repetia un castell al Concurs no pels punts i la competició (ens trobem encara lluny d’aquesta situació), sinó per ser coherents amb els valors propis de colla.

Un 2de9fm que ben aviat tornarem a fer

Amb el 3d9f descarregat, la colla reinicia el “xip”, recupera la confiança i comença a demanar mantenir el programa anunciat. I així, en segona ronda, encarem el plat fort, el 2de9fm. Després d’un peu desmuntat i d’esperar dos torns, arriba la polèmica. Amb una soca gegant, el folre quiet i fort i les manilles i els quarts ben acoblats, un contundent i encegador raig de sol queia sobre el castell en obrir-se la cúpula de la TAP (tot i haver demanat específicament el contrari). El públic va reaccionar davant d’una situació tan desastrosa amb xiulets i protestes que, tot i tenir bona intenció, contagiaven un nervi innecessari al castell i a la canalla, que després de dubtar un moment pujava i coronava un dos que va acabar cedint pels pisos superiors poc després de fer l’aleta. Hi haurà qui dirà que pesaven més les hores i el cansament, o que si no s’hagués obert la cúpula no hagués caigut el castell, hi haurà qui dirà que els nervis i la pressió de la plaça van poder més que nosaltres, però tothom és perfectament conscient que aquest castell és nostre, que ens el mereixem i que ben aviat ho tornarem a demostrar.

Ja amb més de 5 hores de Concurs a l’esquena, descarregàvem un impecable 4de8 a la quarta ronda per refer-nos de les dues caigudes, i acabàvem després amb un vano de 5 sense problemes.

Pel que fa al Concurs en si, i abans d’entrar en les actuacions de les colles, caldria destacar el gran nombre de caigudes (12) i d’intents i peus desmuntats que vam presenciar, cosa que va fer que el Concurs s’allargués fins al voltant de les 5 de la tarda.

Menció especial pels Grallers i Timbalers dels Castellers de Sants, que van quedar en 4a posició del 3r Concurs de Grups de Grallers i Timbalers

La Colla Vella, vencedora

La lluita per la primera posició va estar dominada en tot moment per una Vella que va començar descarregant un imponent 4d9sf i que va demostrar un gran domini del 2de8sf a la segona ronda, tot acabant amb un 3de10fm(c) que va fer que el triomf no els resultés gens agredolç. Per part seva, els verds van començar amb bon peu descarregant un gran 3de10fm, tot i que no van poder fer el mateix amb el 2de8sf, que els va quedar carregat, i es van entrebancar amb l’únic intent de 4de10fm del diumenge, de manera que van acabar amb un 2de9fm per assegurar-se la segona posició. La Colla Joves no va tenir el dia: després de carregar el seu castell insigne en primera ronda, el 2de8sf, va protagonitzar dos intents desmuntats de 4de9sf i va acabar descarregant els dos bàsics de 9, de manera que van deixar el públic sense l’esperat 3de9sf i van acabar cinquens, mentre que els liles repetien l’actuació del 2014 (5de9f, 3de10fm(c), 9de8) i completaven el pòdium com en aquella edició.

Menció a part mereixen els Capgrossos de Mataró, ja que van aconseguir igualar seva millor actuació, descarregant el 3de9f, el 2de9fm i el 5de9f i enduent-se una meritòria quarta posició sent, a més, l’única colla de gamma extra que descarregava els 3 castells que duia en cartera, i a sobre a la primera. L’altra colla que va sortir amb un 100% d’efectivitat de la TAP i un somriure d’orella a orella van ser els Xiquets de Tarragona, que van recuperar per fi les bones sensacions i sintonia amb els castells de 9, descarregant la primera tripleta màgica de la temporada. Pel que fa a les altres colles de 9 repetidores de diumenge, els Castellers de Barcelona van descarregar el primer castell de 9 del curs (4de9f), els de la Vila de Gràcia, en canvi, van topar amb el seu intent de 3de9f i els Castellers de Sabadell van caure després de fer l’aleta tant del 3de9f com del 4de9f. Finalment, les dues colles que s’estrenaven (Marrecs i Sant Cugat) van fer un programa similar, descarregant primer el 5de8 i carregant després el 3de9f, tot i que els Gausacs van acabar amb un 4de8 degut a les baixes, mentre que els Marrecs es van refer descarregant el 2de8f.

Igualada i Reus s’enduen el Concurs de dissabte

També s’han de valorar les actuacions de dues colles de dissabte, els Moixiganguers d’Igualada i els Xiquets de Reus, que a més de quedar primers el dia anterior, van acabar quedant per davant de dues colles de la jornada del diumenge, les dues amb el 5de8, 3de9f (el primer de la història dels Moixiganguers) i 2de8f descarregats.

RESUM DE LA DIADA
Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4de9sf, 2de8sf, 3de10fm(c)
Castellers de Vilafranca: 3de10fm, 2de8sf(c), (i)4de10fm, 2de9fm
Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5de9f, 3de10fm(c), 9de8
Capgrossos de Mataró: 3de9f, 2de9fm, 5de9f
Colla Joves Xiquets de Valls: 2de8sf(c), (id)4de9sf, (id)4de9sf, 3de9f, 4de9f
Xiquets de Tarragona: 3de9f, 5de8, 4de9f
Castellers de Sants: 3de9f(c), 3de9f, 2de9fm(c), 4de8
Marrecs de Salt: 5de8, 3de9f(c), (id)2de8f, 2de8f
Castellers de Barcelona: (id)4de9f, 4de9f, 2de8f, (id)3de8, 3de8
Castellers de Sant Cugat: 5de8, 3de9f(c), 4de8
Castellers de Sabadell: 7de8, 3de9f(c), 4de9f(c), 4de8
Castellers de la Vila de Gràcia: 2de8f, (i)3de9f, 4de8, 3de8

Marxàvem, així, amb ràbia i emprenyats d’un Concurs molt més amarg del que esperàvem, amb les primeres caigudes de la temporada i sentiments contraposats. Ràbia, però, que s’ha d’anar transformant en motivació, perquè la temporada no acaba ni molt menys aquí. La #RevolucióBorinota segueix i queden tres grans places per demostrar-ho. La primera, la nostra Diada d’aquí a dues setmanes, on serem una gentada i voldrem oferir els nostres millors castells al barri.

No defallim, “apretem” més que mai i l’èxit tornarà a ser nostre, Borinots!


Concurs de Castells, Tarragona 07 d'octubre de 2018